Здравословна домакинска работа

By Admin_bg 7 years ago
Home  >  Активност  >  Здравословна домакинска работа

Здравословна домакинска работа

Грижите за дома изискват време, енергия и постоянно внимание. Съчетаването им с работата, ангажиментите и семейството може да бъде предизвикателство. Въпреки реалните трудности, някои домакини са открили, че има начини за превръщане на домашната работа в полезна физическа активност. Ето някои съвети как да бъдеш физически активен, без да напускаш уюта на своя дом.

Направи чистенето приятно

Както знаят хората, занимаващи се с почистване, рутинното миене, търкане, бърсане и друга домашна работа е вид физическа активност, ако се извършва правилно. Ако все още не го правиш, опитай се да работиш на фона на музика. Една добра мелодия ще внесе допълнително оживление в рутинното почистване и така времето ще минава по-бързо и по-приятно.

Използвайте стълбите

Стълбите могат да служат не само за изкачване и слизане. Те могат да играят роля и на готов уред за фитнес. С помощта на въображението си и с малки промени, можеш да използваш стълбите за някои упражнения. Например, разтягане на мускулите на краката,  като вземеш две стъпала наведнъж или изпълнение на по-лесни лицеви опори под ъгъл от 45°. Тренирай трицепсите, като седнеш на стълбите и повдигаш тялото с помощта на ръцете. Но по-добре не пробвай скоростно бягане; често чуваме родителите да казват на децата си да не тичат по стълбите. Също така, за да не се подхлъзнеш, може би е по-добре да правиш упражнения в основата на стълбите вместо по средата или на върха.

Дрехи и физическа форма

Пълният кош за пране е тежък и вдигането му може да бъде трудно. Повиши тонуса на мускулите на ръцете като задържиш коша (колко да бъде пълен зависи от теб) под ъгъл от 90° за няколко секунди. Направи това няколко пъти и скоро ще почувстваш усещане за парене в мускулите на ръцете. Докато сгъваш дрехите, поработи върху равновесието, като застанеш първо на единия крак, а после на другия за няколко секунди и повториш упражнението няколко пъти.

Възползвайе се от паузите

Трябва ли да седиш през цялата почивка? Пробвай да раздвижиш мускулите на краката като опреш гърба си на стената. При започване, свий леко краката в коленете, приклякайки до стената (дръж гърба изправен и опрян на стената). Когато свикнеш с това упражнение, свивай коленете все повече, докато застанат под ъгъл от  90°. Оставайки в това положение за няколко секунди ще почувстваш парене в мускулите на бедрата. Отпусни се като се изправиш, след което повтори упражнението няколко пъти. След тези няколко прикляквания до стената ще имаш нужда от истинска почивка и настина я заслужаваш!

Почистване с прахосмукачка и напади напред

Самото почистване с прахосмукачка изисква протягане и движения на тялото напред. Когато чистите с прахосмукачка, опитай някои упражнения за разтягане на мускулите на краката.
С единият крак изнесен напред (леко сгънат, с опряно на пода стъпало), а другият назад (изправен, с повдигната пета на стъпалото), наведи тялото надолу, като сгънеш леко коленете. Като държиш горната част на тялото изправена с изпънат гръб, коляното на задния крак трябва да опре в пода. Изнесеният напред крак трябва да бъде под ъгъл от 90°. Върни се в изходно положение и повтори  упражнението няколко пъти, след което смени позицията: с предния крак отзад и обратно. Упражненията за изнасяне на тялото напред ( напади) раздвижват бедрата и седалищните мускули.

Categories:
  Активност, Статии
this post was shared 0 times
 000
About

 Admin_bg

  (112 articles)