Защо трябва да ядем спанак

By Admin_bg 7 years ago
Home  >  Хранене  >  Статии  >  Защо трябва да ядем спанак

Защо трябва да ядем спанак

Защо трябва да ядем спанак

Спанакът, любимият зеленчук на Катерина Медичи, кралица на Франция в средата на 16-ти век, е храна, която и в малки количества е с високо съдържание на хранителни вещества.
Той е един от най-добрите източници на калий (1,5 пъти повече отколкото в един банан) и е чудесен източник на желязо. Затова и известният анимационен герой Попай Морякът яде спанак. Освен това, повечето от малкото калории в спанака идват от протеини!

Спанакът също така е един от най-добрите източници на магнезий, необходим на човешкия организъм за поддържане нивата на кръвното налягане и здрава имунна система. Ето защо, хората с нарушения в храносмилането, по-възрастните, както и пациенти, приемащи антибиотици или диуретици, трябва да консумират повече спанак.

Многото ползи за здравето от спанака:
Благодарение на високото си съдържание на витамин А, спанакът е отлична храна за хората, които искат да имат здрава кожа и коса. Витамин А е необходим за техния растеж, както и за изграждане и поддържане на колагенните структури и в други тъкани на тялото.

Спанакът, също така е богат и на витамин К. Витамин К се свързва с по-малък риск от костни фрактури, тъй като действува като модификатор на костния протеинов матрикс.

Някои от съдържащите се в спанака каротеноидни пигменти, изомерите лутеин и зеаксантин, допринасят за доброто зрение. Двете молекули поглъщат синята светлина, поради което се считат за ефективни за предотвратяване на достигането на свръх дози синя светлина до сетивните структури в очите. Този абсорбционен феномен предпазва очите от окислитени поражения, причинени от светлина, и предотвратява развитието на възрастова дегенерация на макулата.

И накрая, но не на последно място, спанакът съдържа по-големи от средните нива алфа-липоева киселина, антиоксидант, който спомага за понижаване нивата на глюкозата и за повишаване на инсулиновата чувствителност при пациенти с диабет.

И накрая, но не на последно място, спанакът съдържа по-големи от средните количества алфа-липоева киселина, антиоксидант, който спомага за понижаване нивата на глюкозата и за повишаване на инсулиновата чувствителност при пациенти с диабет.

Categories:
  Статии, Хранене
this post was shared 0 times
 000
About

 Admin_bg

  (112 articles)