Треска с картофи на фурна

4 порции
Продукти:
- 900 г риба треска, нарязана на 4 филета
- 62 г брашно
- 2 яйца
- 162 г хлебни трохи или галета (панко)
- сол и черен пипер
- 30 мл зехтин
- 680 г малки червени картофи, разрязани на половинки
- 2 г морска сол
- 1 г черен пипер
- 1 скилидка чесън, нарязан на ситно
- 8 г пресен магданоз, нарязан
Указания за приготвяне:
- Загрейте предварително фурната до 230°C.
- Препечени хлебни трохи: Загрейте голям, сух тиган с незалепващо покритие на средно горещ котлон за 3-4 минути. Добавете хлебните трохи и разбърквайте до леко покафеняване.Отстранете бързо тигана, за да избегнете прегаряне.
- Картофи: В голяма купа смесете зехтина, солта, черния пипер и чесъна. Сложете картофите в купата със сместа и разбъркайте, докато картофите се покрият добре. Прехвърлете ги в плоска тавичка и ги разстелете в един пласт. Запечете картофите във фурната за 45-60 минути до покафеняване.
- Междувременно разпределете в три отделни купички: в първата брашното, разбитите яйца във втората купичка и препечените хлебни трохи, солта и черния пипер в третата купичка. Оваляйте рибните филета в брашното, потопете в разбитите яйца и отново ги оваляйте в хлебните трохи. Поставете рибата върху леко намазнена хартия за печене. Печете за около 10-12 минути, като я обърнете веднъж.