Чушки, пълнени с тофу

4 порции
Продукти:
- 150 гр просо
- 2 големи червени чушки Калифорния, разполовени по дължина, без семки
- печено тофу (виж по-долу)
- 2 средни моркова, настъргани
- 4 гр пресен кориандър, нарязан
- 45 мл рапично олио
- 22 мл соя сос с ниско съдържание на натрий
- 5 гр люти чушки Хабанерьо или Халапеньо, смлени
- 1 скилидка чесън, счукана
- 2 гр пресен джинджифил, настърган
- 2 щипки захар
Начин на приготвяне:
- Поставете решетката в горната част на фурната. Загрейте до 220°C.
- Сложете просото в средно голяма тенджера и го залейте с 450 мл вода; оставете го да заври на висока температура. Покрийте, намалете температурата и задушавайте, докато омекне и поеме водата, 18 до 22 минути.
- През това време сложете половинките чушки с отрязаната страна нагоре в тавичка за грил. Печете, докато започнат да омекват, 6-10 минути. Извадете от фурната. Включете грила на силно.
- В средно голяма купа смесете тофуто, морковите, кориандъра, зехтина, соята, лютите чушки, чесъна, джинджифила и захарта. Прибавете просото и разбъркайте. Напълнете всяка чушка с по около 1 чашка от сместа.
- Печете чушките, докато се загреят отвсякъде, а просото започне да покафенява, 4-6 минути.
ПЕЧЕНО ТОФУ
Продукти:
- 450 гр твърдо тофу
- 15 мл соя сос
- 15 мл оризово вино или шери
- 15 мл оризов или ябълков оцет
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 4 гр пресен джинджифил, обелен и смлян
- 30 мл вода
- 5 гр чили паста
- 8 гр царевично нишесте
Начин на приготвяне:
- Изцедете тофуто, завийте го в хартиена кърпа и го сложете върху плоча. Сложете отгоре друга плоча и притиснете с нещо тежко (например торба със сух боб). Оставете го така за 30 минути.
- Развийте тофуто, попийте го и го нарежете на малки кубчета. Смесете го в найлонова торбичка с всички съставки (с изключение на царевичното нишесте). Поставете торбичката в хладилник за 2 часа, като няколко пъти я обръщате.
- Загрейте фурната на 180°C. Покрийте тава за печене с пергаментова хартия.
- Изцедете тофуто и го сложете в голяма купа. Поръсете го с царевичното нишесте и го прехвърлете в тавичката за печене; печете, обръщайки го няколко пъти, докато стане хрупкаво и покафенее, около 45 минути.