Техника за релаксация с пет пръста

By Admin_bg 7 years ago
Home  >  Релаксация  >  Докосване  >  Техника за релаксация с пет пръста

Техника за релаксация с пет пръста

Не е задължително да използваме съвременни средства за релаксация, можем да постигнем този ефект и с много малко, например с нашите пръсти. Техниката с пет пръста е много лесен начин за релаксиране!

Седни удобно, затвори очи и постави ръцете си в скута. След това, избери ръката, с която да започнеш. Докосни върха на палеца с всеки пръст последователно, като следваш указанията:

  • Започни с показалеца. Същевременно се опитай да си припомните момент, когато си бил изморен, но по приятен начин. Например, след една добра физическа тренировка. Спомни си колко е приятно да изразходваш цялата си енергия, правейки упражнения.
  • След това, докосни върха на показалеца със средния пръст. Този път се концентрирай върху момент на гальовно физическо докосване. Това може да бъде прегръдка или нежна
    ръка на рамото ти. Спомнете си колко е хубаво да се чувстваш обгърнат от грижите на приятел или близък човек.
  • Сега е редът на безименния пръст. Докосвайки палеца, мисли за комплимент, направен ти от колега или приятел. Сега е моментът да се почувстваш удовлетворен от доброто мнение на другите за теб.
  • И последно, но не и на последно място, докосни палеца с върха на малкия си пръст. Представи си красив пейзаж; това може да бъде островен плаж или река в гората. Просто се отдай на великолепието на картината.

Ако желаеш, можеш да продължиш с другата ръка. Редувай тази техника, когато имаш нужда от бърза релаксация.

Адаптирано по: Davis, M., Eshelman, E.R. & McKay, M. (1988) The Relaxation & Stress Reduction Workbook. Oakland, CA. New Harbinger

Category:
  Докосване
this post was shared 0 times
 000
About

 Admin_bg

  (112 articles)