Супа от печен карфиол и сладък картоф

4 порции
Продукти:
- 1 средно голяма глава сух лук, нарязан на кубчета
- 1 скилидка чесън или повече за по-силен аромат, смачкан
- 1 голям сладък картоф, обелен и нарязан на кубчета
- ½ глава карфиол, накъсана на цветчета
- 1.2 л зеленчуков бульон с ниско съдържание на натрий
- 15-30 мл ябълков оцет
- 5 мл зехтин
Начин на приготвяне:
- Накиснете карфиола за 5 минути в голяма купа със студена вода преди да го използвате. Изцедете и изтръскайте излишната вода.
- Предварително загрейте фурната на 220˚ C. Напръскайте карфиола с 15 мл зехтин и сол. Сложете го на един ред в тавичка за печене. Печете, разбърквайки го веднъж, за да се опече отвсякъде и добие светло кафяв цвят, 25 до 30 минути.
- Докато карфиолът се пече, загрейте зехтина в тенджера на средно ниска температура. Прибавете лука и го запържете, докато стане прозрачен. Добавете чесъна и продължете да запържвате, като често разбърквате, докато чесънът си пусне аромата ((≈3 минути).
- Прибавете сладкия картоф и го запържете за 1-2 минути. Добавете бульона, захлупете и оставете да заври. Намалете температурата и оставете на слаб огън 15-20 минути, докато картофите омекнат.
- Сложете в тенджерата изпечения карфиол и разбийте с пасатора до получаване на пюре.
- Добавете и разбъркайте ябълковия оцет, кипнете сместа и оставете на слаб огън за още 3 минути.
- Сервирайте горещо, гарнирайте по желание с тиквени семки, чайвс, кедрови ядки, магданоз, крутони, веган сметана или кисело мляко.