Студена супа от краставици

4 порции
Продукти:
- 1 малка скилидка чесън, смачкана и обелена
- щипка сол
- 3 краставици, обелени, изчистени от семките и нарязани (≈600 гр); една част се заделя за гарниране
- 350 мл нискомаслена мътеница
- пресни листа джоджен на вкус, плюс стръкчета за украса
- 15 мл червен винен оцет
- 2 кубчета лед
- прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Сложете скилидката чесън на дъска за рязане и я поръсете със сол. С широката част на готварски нож я намачкайте на гладка паста. Прехвърлете я в блендер. 2. Запазете ≈70 гр от краставиците за гарниране, а останалата част сложете в блендера заедно с мътеницата, листата джоджен, оцета и кубчетата лед; пюрирайте до получаване на гладка маса.
- Опитайте и овкусете със сол и черен пипер.
- Разсипете в купи; гарнирайте със останалата краставица и стръкчета джоджен.