Стек със сос от гъби и шери

By Admin_bg 7 years ago
Home  >  Хранене  >  Рецепти  >  Стек със сос от гъби и шери

Стек със сос от гъби и шери

2 порции

Продукти:

  • 2 стека от бут (120 гр всеки), начукани
  • 1 гр черен пипер, разделен на две части
  • 1 щипка сол
  • 15 мл плюс 10 мл екстра върджин зехтин, разделени
  • 13 гр гъби, нарязани на филийки
  • 1/2 голяма глава лук шалот, нарязана на тънки филийки
  • 4 гр обикновено брашно
  • 0.5 гр прясна мащерка, нарязана
  • 60 мл сухо шери
  • 60 мл говежди бульон с ниско съдържание на натрий
  • 15 мл нискомаслена заквасена сметана

Начин на приготвяне:

  1. Посолете стековете с 0.5 гр черен пипер и щипка сол. В голям незалепващ тиган загрейте 15 мл зехтин до средна температура. Сложете стековете в тигана и ги запечете, като ги обърнете веднъж, докато покафенеят и са напълно готови; за полуизпечени стекове са достатъчни по 1-2 минути от всяка страна. Прехвърлете ги в чиния и ги покрийте с фолио, за да останат топли.
  2. Прибавете в тигана 10 мл мазнина. Добавете гъбите, лука и останалия черен пипер; запържете, разбърквайки, докато гъбите си пуснат сока и добият златисто кафяв цвят, 4-5 минути.
  3. Поръсете с брашно и го запържете за 1 минута, като бъркате непрекъснато.
  4. Добавете мащерката, шерито и бульона; оставете сместа да кипне, като продължавате да бъркате, докато се сгъсти достатъчно и започне да полепва по лъжицата, около 3 минути.
  5. Свалете от огъня; прибавете сметаната и разбъркайте. Върнете стековете в тигана (заедно с отделилите се сокове) и ги покрийте със соса. Сервирайте стековете със сос.
Categories:
  Рецепти, Хранене
this post was shared 0 times
 000
About

 Admin_bg

  (112 articles)