Стек със сос от гъби и шери

2 порции
Продукти:
- 2 стека от бут (120 гр всеки), начукани
- 1 гр черен пипер, разделен на две части
- 1 щипка сол
- 15 мл плюс 10 мл екстра върджин зехтин, разделени
- 13 гр гъби, нарязани на филийки
- 1/2 голяма глава лук шалот, нарязана на тънки филийки
- 4 гр обикновено брашно
- 0.5 гр прясна мащерка, нарязана
- 60 мл сухо шери
- 60 мл говежди бульон с ниско съдържание на натрий
- 15 мл нискомаслена заквасена сметана
Начин на приготвяне:
- Посолете стековете с 0.5 гр черен пипер и щипка сол. В голям незалепващ тиган загрейте 15 мл зехтин до средна температура. Сложете стековете в тигана и ги запечете, като ги обърнете веднъж, докато покафенеят и са напълно готови; за полуизпечени стекове са достатъчни по 1-2 минути от всяка страна. Прехвърлете ги в чиния и ги покрийте с фолио, за да останат топли.
- Прибавете в тигана 10 мл мазнина. Добавете гъбите, лука и останалия черен пипер; запържете, разбърквайки, докато гъбите си пуснат сока и добият златисто кафяв цвят, 4-5 минути.
- Поръсете с брашно и го запържете за 1 минута, като бъркате непрекъснато.
- Добавете мащерката, шерито и бульона; оставете сместа да кипне, като продължавате да бъркате, докато се сгъсти достатъчно и започне да полепва по лъжицата, около 3 минути.
- Свалете от огъня; прибавете сметаната и разбъркайте. Върнете стековете в тигана (заедно с отделилите се сокове) и ги покрийте със соса. Сервирайте стековете със сос.