Стек с грозде, запечено на тиган

By Admin_bg 7 years ago
Home  >  Хранене  >  Рецепти  >  Стек с грозде, запечено на тиган

Стек с грозде, запечено на тиган

4 порции

Продукти:

  • 550 гр обезкостено филе от рибицата (с дебелина около 2.5 см), без ципи
  • 2 щипки морска сол, поотделно
  • щипка млян черен пипер
  • 15 мл екстра-върджин зехтин плюс 5 мл, поотделно
  • 150 гр червено грозде без семки
  • 40 гр лук шалот, нарязан на кубчета
  • 2 домата, нарязани на филийки
  • 4 чаени лъжички обикновено брашно
  • 60 мл портвайн
  • 60 мл говежди бульон с намалено съдържание на натрий
  • 1 гр прясна мащерка, нарязана

Начин на приготвяне:

  1. Подсушете месото и го нарежете на 4 еднакви стека. Поръсете ги с щипка сол
    и щипка черен пипер. Загрейте 15 мл мазнина в голям тиган на средно висока температура, докато се сгорещи, но без да задими. Сложете стековете и ги запечете, докато покафенеят отдолу, 2-4 минути. Обърнете, намалете температурата до средно ниска и печете до желаната готовност; за полуизпичане са достатъчни 3-5 минути.
  2. Извадете стековете от тигана и ги оставете настрана покрити с фолио.
  3. В същия тиган загрейте 5 мл зехтин на средно ниска температура. Прибавете гроздето и запечете, разбърквайки от време на време. Натискайте зърната с лъжица, докато покафенеят на места и омекнат; 4-6 минути.
  4. Добавете лука; запържете го, като разбърквате, докато стане прозрачен; около 1 минута. Поръсете с брашно и разбъркайте. Прибавете портвайна, бульона, мащерката и щипка сол.
  5. Увеличете на средно-висока температура и продължете готвенето, докато сосът се сгъсти, като непрекъснато бъркате и отстранявате почернелите парченца; 2-3 минути. Сервирайте всеки стек с около 45 мл сос.
Categories:
  Рецепти, Хранене
this post was shared 0 times
 000
About

 Admin_bg

  (112 articles)