Стек с грозде, запечено на тиган

4 порции
Продукти:
- 550 гр обезкостено филе от рибицата (с дебелина около 2.5 см), без ципи
- 2 щипки морска сол, поотделно
- щипка млян черен пипер
- 15 мл екстра-върджин зехтин плюс 5 мл, поотделно
- 150 гр червено грозде без семки
- 40 гр лук шалот, нарязан на кубчета
- 2 домата, нарязани на филийки
- 4 чаени лъжички обикновено брашно
- 60 мл портвайн
- 60 мл говежди бульон с намалено съдържание на натрий
- 1 гр прясна мащерка, нарязана
Начин на приготвяне:
- Подсушете месото и го нарежете на 4 еднакви стека. Поръсете ги с щипка сол
и щипка черен пипер. Загрейте 15 мл мазнина в голям тиган на средно висока температура, докато се сгорещи, но без да задими. Сложете стековете и ги запечете, докато покафенеят отдолу, 2-4 минути. Обърнете, намалете температурата до средно ниска и печете до желаната готовност; за полуизпичане са достатъчни 3-5 минути. - Извадете стековете от тигана и ги оставете настрана покрити с фолио.
- В същия тиган загрейте 5 мл зехтин на средно ниска температура. Прибавете гроздето и запечете, разбърквайки от време на време. Натискайте зърната с лъжица, докато покафенеят на места и омекнат; 4-6 минути.
- Добавете лука; запържете го, като разбърквате, докато стане прозрачен; около 1 минута. Поръсете с брашно и разбъркайте. Прибавете портвайна, бульона, мащерката и щипка сол.
- Увеличете на средно-висока температура и продължете готвенето, докато сосът се сгъсти, като непрекъснато бъркате и отстранявате почернелите парченца; 2-3 минути. Сервирайте всеки стек с около 45 мл сос.