Спанак соте със стафиди и кедрови ядки

4 порции
Продукти:
- 1000 гр пресен спанак, без дръжките
- 2 глави лук шалот, нарязани на ситно
- 2 скилидки чесън, счукани
- 5 гр сирене Пармезан, настъргано
- щипка сол
- 10 мл екстра-върджин зехтин
- 10 мл лимонов сок
- 20 гр златни стафиди
- 10 гр кедрови ядки, запечени
- прясно смлян черен пипер, на вкус
Начин на приготвяне:
- Кедрови ядки: Загрейте фурната на 190°C. Сложете ядките в тавичка и ги запечете до златисто кафяво, като от време на време ги разбърквате, 5-10 минути.
- Накиснете стафидите в студена вода за 10 минути; изцедете и оставете настрана.
- Загрейте зехтина на средно висока температура в голям незалепващ тиган. Прибавете лука и чесъна; запържете до златисто кафяво, 4-5 минути
- Прибавете спанака и запържете, 1 минута. Покрийте съда и задушавайте, докато омекне, 2-3 минути.
- Добавете кедровите ядки, лимоновия сок и стафидите.
- Дръпнете от огъня.
- Сервирайте веднага; поръсете с пармезан и черен пипер.