Съвети за физическа активност за хора с високо кръвно налягане

By Admin_bg 7 years ago
Home  >  Активност  >  Статии  >  Съвети за физическа активност за хора с високо кръвно налягане

Съвети за физическа активност за хора с високо кръвно налягане

Превръщането на физическата активност в навик спомага за понижаване на кръвното налягане. Освен това, тя зарежда с повече енергия и е отличен начин за справяне със стреса и за подобряване на настроението. Ако все още не спортуваш, консултирай се с твоя лекар. Той ще провери, дали си готов за физическо натоварване. Тъй като активният начин на живот е полезен за кръвното ти налягане, твоят лекар със сигурност ще те подкрепи.

Можеш да упражняваш всяка физическа активност, която ти харесва, и не е необходимо да посещаваш фитнес салона. След като се движиш и караш сърцето си да бие по-бързо и да дишаш по-дълбоко, физическата активност е полезна за теб. Това включва бързо ходене, джогинг, плуване, вдигане на тежести или работа в градината.

За да си избереш вид физическа активност, задай си следните въпроси:

  • Кои спортове изглеждат  приятни?
  • С други хора ли искам да спортувам или сам?

Има три основни вида физически упражнения:

  1. Сърдечно-съдовите, или аеробни упражнения спомагат за понижаване на кръвното налягане и за укрепване на сърцето. Примери за такива упражнения са ходене, джогинг,  скачане на въже, колоездене (спортно колело или велосипед), каране на ски по пресечен терен, пързаляне с кънки, упражнения с високо или ниско аеробно натоварване, плуване, водна аеробика.
  2. Силовите тренировки изграждат силни мускули и помагат за изгаряне на повече калории през деня. Освен това, те са полезни за ставите и мускулите.
  3. Упражненията за разтягане подобряват гъвкавостта и движенията, което допринася за избягване на падания и наранявания.

Как да се придържате към физическата активност:

  1. Направи я забавна! Вероятността да се придържаш към нея е по-голяма, ако тя ти доставя определено удоволствие.
  2. Включи физическата активност в ежедневните си дейности. Планирай предварително време за нея и го отбелязвай в дневника на задачите за деня.
  3. Намери приятел, с когото да спортуваш заедно. Това повишава мотивацията и винаги е по-приятно.

Редовната физическа активност е едно от най-добрите неща, които можеш да направиш за кръвното си налягане. Консултирай се с твоя лекар относно допустимите граници на физическо натоварване.

Category:
  Статии
this post was shared 0 times
 000
About

 Admin_bg

  (112 articles)