Салата с киноа и миди „Сен Жак”

4 порции
Продукти:
- 350 гр миди „Сен Жак”
- 4 чаени лъжички соя сос
- 4 супена лъжици + 2 чаени лъжички олио Канола (рапично), разделени
- 300 гр киноа, изплакната хубаво
- 10 гр чесън, счукан
- 225 мл вода
- щипка сол
- 200 гр снежен грах, срязан диагонално
- 260 гр оризов оцет
- 1 чаена лъжичка сусамово олио
- 130 гр зелен лук, нарязан на ситно
- 230 гр червена чушка Калифорния, нарязана на малки кубчета
- 220 гр пресен кориандър, нарязан на ситно за украса
Начин на приготвяне:
- Сложете мидите в средно голяма купа и ги полейте с 2 чаени лъжички соев сос; разтръскайте; оставете настрана.
- Налейте в уок тиган 1 супена лъжица олио Канола и добавете киноата. Като разбърквате непрекъснато, пържете киноата за 6-8 минути, докато си промени цвета.
- Добавете чесъна; пържете около 1 минута; разбърквайте от време на време.
- Прибавете вода и сол; оставете да заври. Разбъркайте, похлупете и оставете на среден огън, докато водата се поеме, около 15 минути (не разбърквайте).
- Дръпнете от огъня; оставете съда покрит за 5 минути. Сложете граха и разбъркайте; покрийте и оставете за още 5 минути.
- В голяма купа разбийте 3 супени лъжици олио Канола, 2 чаени лъжички соев сос, оцет и сусамово олио. Прибавете киноата, граха, лука и чушката; разклатете купата, за да се смесят.
- Извадете мидите от маринатата и ги подсушете.
- Загрейте голям тиган на средно висока температура, докато стане толкова горещ, че капка вода да може да се изпари. Сложете 2 чаени лъжички олио Канола; изпържете мидите от двете страни, докато станат златисти и плътни.
- Смесете мидите с киноата и леко разбъркайте. По желание сервирайте салатата поръсена с кориандър.
Снимка: Daquella manera via VisualHunt.com