Салата от печено зеле

4 порции
Продукти:
Зеле
- 680 гр зелено зеле, външните листа се отстраняват
- 15 мл екстра върджин зехтин
- 2 щипки сол
- черен пипер
- 35 гр орехи
- розмарин
Винегрет
- 10 гр Дижонска горчица
- 10 мл бял балсамов или винен оцет
- 5 мл лимонов сок
- черен пипер
- щипка сол
- пресен див лук на вкус, нарязан на ситно
- 30 мл екстра вирджин зехтин
Начин на приготвяне:
- Предварително загрейте фурната на 230°C. Намажете с олио голяма тава за печене.
- Зеле: Срежете зелето на четири резена и изрежете дебелата сърцевина, като внимавате да не засегнете резените. Напръскайте отрязаните страни със зехтин и ги поръсете със сол и черен пипер. Сложете резените с плоската страна надолу върху приготвената тава за печене. Печете 12 минути. Внимателно обърнете и печете още около 8 минути и от другата страна, докато и двете страни покафенеят.
- Винегрет: В малка купа смесете горчицата, оцета, лимоновия сок, черния пипер и солта. Добавете лука и зехтина; разбъркайте, докато се смесят хубаво.
- Прехвърлете зелето в съда за сервиране и докато е още горещо, го поръсете с винегрета. Сервирайте горещо или на стайна температура.