Разбери

Основна информация за кръвното налягане
Home  >  Разбери

КАКВО Е КРЪВНО НАЛЯГАНЕ ?

Сърцето е много важен орган, осигуряващ циркулирането на кръвта в тялото. Благодарение на сърцето, кислородът и хранителните вещества достигат до всяка тъкан и орган в тялото. За да може да ги достави, сърцето трябва да генерира сила за изпомпване на кръвта в тялото. Тази генерирана от сърцето сила, караща кръвта да тече в артериите, се нарича КРЪВНО НАЛЯГАНЕ.

Кръвното налягане на човека обикновено се изразява в две стойности:

Идеалното кръвно налягане при възрастен човек е около < 120/80 mm Hg.
Кръвното налягане може също да се отчита в сантиметри живачен стълб: 12/8 cm Hg. 2013 ESH/ESC ръководства за лечение на артериална хипертония.

КАК ДА ИЗМЕРИМ КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ

През повечето време, кръвното налягане се измерва от лекар или сестра, например при обичайно посещение в клиниката. За тази цел те използват сфигноманометър. Това е устройство за измерване на кръвното налягане (манометър), свързан с надуваваем маншон, който се поставя около горната част на ръката. Лекарят надува балона и се усеща доста силно притискане на ръката. След това въздухът от маншона се изпуска и се усеща намаляване на стягането. Тогава кръвното налягане се измерва с манометъра (в милиметри живачен стълб [mm Hg]).

Има два различни вида манометри:

ЗА РЪЧНО ОТЧИТАНЕ
Лекарят или сестрата раздува маншона с ръчна помпа,
след което използва стетоскоп, за да чуе пулса.

ЗА ЦИФРОВО ОТЧИТАНЕ
Маншонът се раздува и изпуска автоматично.
Пулсът се улавя от сензор в устройството.

За да получим точна стойност на кръвното налягане, при измерване трябва да останем в покой в продължение на най-малко пет минути преди измерването, да бъдем седнали и да не говорим.

КАКВО Е ХИПЕРТОНИЯ ?

Кръвното налягане може да бъде високо, нормално или ниско, но във времето, с напредване на възрастта кръвното налягане се повишава. Защо? Стените на артериите се втвърдяват и малките кръвоносни съдове стават по-тесни. Поради тези промени, сърцето трябва да генерира по-голяма сила за поддържане на циркулацията на кръвта в тялото. Това води до повишаване на кръвното налягане. Хипертонията се дефинира като кръвно налягане, което е постоянно по-високо от 140/90 mm Hg (систолно, диастолно или и двете стойности).

Какво означават моите стойности ?

ОПТИМАЛНО
Систолно < 120 и Диастолно < 80
НОРМАЛНО
Систолно 120-129 и/или Диастолно 80-84
“Всичко е наред, продължаваме така!”
ВИСОКО
НОРМАЛНО
Систолно 130-139 и/или Диастолно 85-89
“Тябва да проверяваме кръвното си налягане по-често и да следваме съветите за промени в начина на живот”
СТЕПЕН 1
ХИПЕРТОНИЯ
Систолно 140-159 и/или Диастолно 90-99
СТЕПЕН 2
ХИПЕРТОНИЯ
Систолно 160-179 и/или Диастолно 100-109
СТЕПЕН 3
ХИПЕРТОНИЯ
Систолно > 180 и/или Диастолно > 110
ИЗОЛИРАНА СИСТОЛНА ХИПЕРТОНИЯ
Систолно > 140 и/или Диастолно < 90
“Нуждаем се от медикаментозно лечение за понижаване на кръвното налягане и трябва да следваме съветите за промени в начина на живот”
2013 ESH/ESC ръководства за лечение на артериална хипертония

КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА ХИПЕРТОНИЯТА

Хипертонията (кръвно налягане ≥140/90 mm Hg) е „тиха“ болест, тъй като рядко са налице изразени симптоми, затова тя често остава недиагностицирана. За съжаление, човек често разбира за първи път, че е с повишено кръвно налягане когато попадне в болница поради инсулт или проблем със сърцето, причинени от високото кръвно налягане.

Затова се препоръчва кръвното налагане да се проверява всяка година. Измерването му е много лесно – не трябва да се притесняваме да помолим нашия лекар, сестра или дори фармацевта да провери кръвното ни налягане.

Ако стойностите на кръвното налягане са 140/90 mm Hg или по-високи, лекарят може би ще проведе няколко допълнителни прегледа, за да потвърди диагнозата хипертония. Може също да използва устройство за амбулаторно мониториране на артериалното налягане, за измерване на налягането в рамките на 24 часа.

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ХИПЕРТОНИЯТА?

Има два типа хипертония: първична (или есенциална хипертония) и вторична хипертония.

Първичната хипертония означава високо кръвно налягане, за което няма очевидна причина. Има редица фактори, които могат да повишат риска от развитие на високо кръвно налягане:

ТЮТЮНОПУШЕНЕ
НАДНОРМЕНО ТЕГЛО ИЛИ ЗАТЛЪСТЯВАНЕ
ЛИПСА НА ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ
ПРЕКОМЕРНА КОНСУМАЦИЯ НА СОЛ
ПРЕКОМЕРНА КОНСУМАЦИЯ НА АЛКОХОЛ
СТРЕС
ГЕНЕТИЧНИ ФАКТОРИ
ВЪЗРАСТ

Вторичната хипертония е високо кръвно налягане в резултат на определени причини (например, нарушено производство на хормони от надбъбречните жлези). От този вид хипертония страдат малък брой пациенти. При откриване на причината и провеждане на правилно лечение, кръвното налягане трябва да се нормализира.

КАК СЕ ОТРАЗЯВА ХИПЕРТОНИЯТА НА ТЯЛОТО?

Когато човек страда от хипертония, сърцето му трябва да работи по-усилено, за да осигури циркулирането на кръвта в тялото.
С времето, това високо налягане може постепенно да отслаби сърцето и да увреди стените на кръвоносните съдове, което води до промени в кръвотока.
Всички тези състояния могат да бъдат причина за повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания (инсулт, сърдечно заболяване и сърдечна недостатъчност).
Могат да бъдат увредени и други части на тялото, в това число бъбреците, крайниците и очите.

Кои са “лошите приятели” на хипертонията ?

Понякога първичното заболяване може да бъде влошено или повлияно от други състояния. Това са така наречените съпътстващи заболявания. Хипертонията си има свой кръг “лоши приятели,” най-важните от които са:

Хиперхолестеролемия:

наличие на високи нива на LDL-холестерол в кръвта, свързвани с повишен риск от развитие на атеросклероза или коронарна болест на сърцето.

Диабет тип 2:

настъпващ, когато клетките в тялото не реагират адекватно на инсулина − хормонът, контролиращ нивата на кръвната захар. Това води до тяхното повишаване. Продължителното поддържане на високи нива на кръвната захар е причина за усложнения като инсулт, поява на язви на ходилата и увреждане на очите.

Коронарна артериална болест:

ограниченото постъпване на кръв до сърцето води до недостиг на кислород за миокардните клетки. Най-честият симптом е гръдна болка, често настъпваща при усилие.

Хронична бъбречна болест:

нарушена бъбречна функция в продължение на месеци или години, водеща до усложнения като сърдечно-съдово заболяване, анемия или перикардит.

КАКВИ СА ОСНОВНИТЕ ДАННИ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ХИПЕРТОНИЯТА?

World Health Organization - Global Health Observatory (GHO) data – Raised blood pressure
J. Kumar, “Epidemiology of hypertension”, Clinical Queries: Nephrology, Volume 2, Issue 2, April– June 2013, Pages 56-61

ХИПЕРТОНИЯТА: СВЕТОВЕН ПРОБЛЕМ

Въпреки, че делът на пациентите с хипертония (разпространение) варира в различните части на света, тя засяга всички региони по света.