Киш с хрупкава кора

1 – 2 порции
Продукти:
Кора
- 175 гр обикновено брашно
- 100 гр студено леко масло, на малки парченца
- 1 жълтък
Пълнеж
- 3 яйца
- 375 мл нискомаслено мляко
- 50 мл пълнозърнесто брашно
- 2 супени лъжици царевично брашно
- 3 нарязани стръка зелен лук
- 300 мл настъргано нискомаслено Чедър сирене
- 50 гр нарязан на кубчета бекон ИЛИ нарязани на филийки броколи или гъби (за вегетариански вариант)
Начин на приготвяне:
- За да приготвите тестото, смесете в блендер обикновеното брашно, маслото, жълтъка и 4 чаени лъжички (20 мл) студена вода. Включвайте блендера на няколко пъти за кратко, докато съставките започнат да се събират.
- Леко намажете с масло малка тавичка за пай. Разточете тестото върху набрашнена повърхност до размер малко по-голям от този на тавичката. Покрийте тавичката с тестото, така че краищата да са с 1-2 см над ръба й (в случай, че се свие). Надупчете дъното с вилица и оставете в хладилника за 10 минути.
- Предварително загрейте фурната на 200°C (180°C за фурна с вентилатор).
- Покрийте тавичката с алуминиево фолио с матовата страна нагоре. Печете 15 минути. Махнете фолиото и печете още 5 минути, докато тестото започне да се зачервява. Извадете тавичката и пригответе пълнежа.
- За пълнежа разбийте с блендер яйцата, млякото, брашното и царевичното брашно.
- Ако използвате бекон, изпържете го, докато покафенее.
- Смесете нарязания бекон, зеления лук и половината от настърганото чедър сирене. Добавете пълнежа и разбъркайте всичко още веднъж. Изсипете в тавичката при тестото и покрийте с останалото настъргано сирене.
- Печете 20-25 минути, докато сиренето се разтопи и добие златист цвят.
Референция: Canadian Diabetes Association