Салата с гъби Портобело

4 порции
Продукти:
- По 60 мл червен винен оцет, балсамов оцет и доматен сок
- 15 мл зехтин
- 20 гр Дижонска горчица
- 4 шапчици от гъби Портобело (широки около 13 см)
- червен пипер на вкус
- 10 мл зехтин
- 480 гр зеленчуци за салата
- 1 голям домат, срязан на 8 резенчета
- 60 гр червен лук, нарязан напречно на тънки кръгчета
- щипка сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- Смесете първите 6 продукта в голяма самозалепваща се найлонова торбичка. Прибавете гъбите в торбата и запечатайте. Оставете за 10 минути в маринатата, като от време на време обръщате торбичката. Извадете гъбите, но запазете маринатата.
- Поръсете гъбите с червен пипер. Сгорещете 10 мл зехтин в незалепващ тиган на средно висока температура. Сложете гъбите и ги опечете по 2 минути от всяка страна, докато покафенеят добре. Охладете ги и ги нарежете диагонално на тънки филийки.
- Подредете по 120 г спанак във всяка чиния. Сложете отгоре филийките гъби, по 2 доматени резенчета и кръгчета от лук.
- Поръсете салатите с равни количества от маринатата.