Плодовете са изключително полезни!

By Admin_bg 7 years ago
Home  >  Хранене  >  Статии  >  Плодовете са изключително полезни!

Плодовете са изключително полезни!

На всеки му е ясно колко полезни са плодовете за здравето ни! Нека да видим защо.

Плодовете ни гарантира по-добро здраве в дългосрочен план. Плодът е добър източник на витамини и минерали, които са от съществено значение за правилното функциониране на тялото. Плодът може да помогне за намаляване на риска от здравни усложнения, като топлинен удар, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и диабет. Калият в плодовете може да намали риска от сърдечни заболявания и инсулт. Калият може също така да намали риска от развитие на камъни в бъбреците и да помогне за намаляване на костната загуба, когато сме на възраст.

Плодовете трябва да се ядат сурови, свежи и узрели, вместо да ги консумираме след обработка или готвене. Суровите плодове съдържат всички витамини и минерали, като по този начин ни осигуряват пълни ползи за здравето. Плодът съдържа големи количества вода и фибри, което спомага за поддържането на чистия храносмилателен тракт и контролирането на теглото.

Хранителни вещества

Повечето плодове са естествено ниско съдържание на мазнини, натрий и калории. В плода няма холестерол. Диетичните фибри от плодове, като част от цялостната здравословна диета, спомагат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта и могат да намалят риска от сърдечни заболявания. Диетичните фибри помагат за намаляване на запека и дивертикулоза. Храните, съдържащи фибри, като плодовете, помагат да осигурят усещане за ситост с по-малко калории. Докато целият или нарязаният плод е източник на диетични фибри, плодовият сок съдържа малко или никакво влакно. Плодът също е източник на много незаменими хранителни вещества, включително калий, диетични фибри, витамин С и фолиева киселина.

 Знаеш ли, че?

Боровинките съдържат антиоксиданти, наречени антоцианини, на което се дължи синьо-лилавия им цвят. Антоцианите са повече от просто пигменти; те са мощни антиоксиданти, които инхибират свободните радикали от увреждащи клетки в тялото1 . Изследванията показват, че антиоксидантните свойства на антоцианините могат да предпазват от сърдечно-съдови заболявания (включително инсулт) и невродегенеративни разстройства на стареенето, като болестта на Алцхаймер2 . Антоцианините също могат да подобрят ученето и паметта.

Цитрусовите флавоноиди също са антиоксиданти, които могат да неутрализират свободните радикали и да предпазват от сърдечно заболяване3. Изследванията показват, че цитрусовите флавоноиди могат да подобрят притока на кръв през коронарните артерии, да намалят способността на артериите да образуват кръвни съсиреци и да предотвратят окисляването на LDL холестерол, което е начален етап в образуването на артериални плаки.3

Една чаша ягоди осигурява 50 калории и около 3 грама влакно, повечето от които са разтворими фибри. Проучванията показват, че фибрите, особено разтворимите фибри, могат да помогнат за понижаването на LDL холестерола4 . Фибрите помагат да се регулира храносмилането и да се намали рискът от сърдечно-съдови заболявания чрез механизмите за понижаване на холестерола. Само една чаша ягоди осигурява повече от 100% от препоръчителната дневна доза витамин С за възрастни.

 

Референции:

  1. Nile SH, Park SW. Edible berries: bioactive components and their effect on human health. Nutrition. 2014;30(2):134-144.
  2. de Pascual T. Molecular mechanisms involved in the cardiovascular and neuroprotective effects of anthocyanins. Arch Biochem Biophys. 2014;559:68-74.
  3. Kozlowska A, Szostak-Wegierek D. Flavonoids–food sources and health benefits. Rocz Panstw Zakl Hig. 2014;65(2):79-85.
  4. Kumar V, Sinha AK, Makkar HP, de Boeck G, Becker K. Dietary roles of non-starch polysaccharides in human nutrition: a review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2012;52(10):899-935.
Categories:
  Статии, Хранене
this post was shared 0 times
 000
About

 Admin_bg

  (112 articles)