Печено говеждо със сос от гъби по средиземноморски

By Admin_bg 7 years ago
Home  >  Хранене  >  Рецепти  >  Печено говеждо със сос от гъби по средиземноморски

Печено говеждо със сос от гъби по средиземноморски

2 порции

Продукти:

  • 750 гр говеждо месо за печене
  • 2 малки глави лук, нарязан на кръгчета
  • щипка сол и черен пипер
  • розмарин
  • мащерка
  • 250 мл говежди бульон (за предпочитане с ниско съдържание на натрий)
  • ½ чаша (125 мл) вода
  • 15 гр смес от сухи печурки и/или припънка (пачи крак)
  • 2 супени лъжици (30 мл) зехтин
  • 1 супена лъжица (15 мл) нарязан лук „шалот”
  • 1 скилидка хубаво счукан чесън
  • ½ супена лъжица (7.5 мл) Дижонска горчица
  • 1 супена лъжица (15 мл) коняк или бренди Арманяк
  • 1 до 2 супени лъжици (15 – 30 мл) брашно

Начин на приготвяне:

Месо

  • Предварително загрейте фурната на 240°C (220°C за фурна с вентилатор). Сложете месото в метална тава за печене върху лука, нарязан на кръгчета. Намажете месото с половината зехтин (15 мл), овкусете го с черен пипер и сол и печете 20 минути. По време на печенето поливайте месото със сока от тавата (1-2 пъти), като го обръщате, за да се изпече равномерно.
  • Намалете фурната на 190°C (170°C за фурна с вентилатор) и отново полейте месото със сока от тавата. Поръсете с розмарин, мащерка и чесън и продължете печенето още 15 минути на тази температура.
  • В зависимост от това как предпочитате месото, печете за още около половин час. Проверете готовността му по цвета на сока, който изтича, като го прободете с метално шишче. Ако сокът е: червен (недопечено), розов (средно опечено), прозрачен (добре опечено).

Сос

  • Сложете в тенджера говеждия бульон и водата да заврят. Свалете от огъня и прибавете гъбите. Оставете ги за половин час да се накиснат. Отцедете, но запазете бульона.
  • Сгорещете зехтина в голям тиган на средна температура. Прибавете лука и изчакайте леко да омекне. Добавете чесъна, горчицата и гъбите и ги задушавайте  з 1-2 минути. Прибавете брендито и разбъркайте утайката по дъното на тигана. Добавете брашното; разбъркайте. Варете 1 минута. Прибавете говеждия бульон и кипнете. Намалете топлината и оставете соса да къкри, 10 минути.

 

Референция: Canadian Diabetes Association

Categories:
  Рецепти, Хранене
this post was shared 0 times
 000
About

 Admin_bg

  (112 articles)