Печено говеждо със сос от гъби по средиземноморски

2 порции
Продукти:
- 750 гр говеждо месо за печене
- 2 малки глави лук, нарязан на кръгчета
- щипка сол и черен пипер
- розмарин
- мащерка
- 250 мл говежди бульон (за предпочитане с ниско съдържание на натрий)
- ½ чаша (125 мл) вода
- 15 гр смес от сухи печурки и/или припънка (пачи крак)
- 2 супени лъжици (30 мл) зехтин
- 1 супена лъжица (15 мл) нарязан лук „шалот”
- 1 скилидка хубаво счукан чесън
- ½ супена лъжица (7.5 мл) Дижонска горчица
- 1 супена лъжица (15 мл) коняк или бренди Арманяк
- 1 до 2 супени лъжици (15 – 30 мл) брашно
Начин на приготвяне:
Месо
- Предварително загрейте фурната на 240°C (220°C за фурна с вентилатор). Сложете месото в метална тава за печене върху лука, нарязан на кръгчета. Намажете месото с половината зехтин (15 мл), овкусете го с черен пипер и сол и печете 20 минути. По време на печенето поливайте месото със сока от тавата (1-2 пъти), като го обръщате, за да се изпече равномерно.
- Намалете фурната на 190°C (170°C за фурна с вентилатор) и отново полейте месото със сока от тавата. Поръсете с розмарин, мащерка и чесън и продължете печенето още 15 минути на тази температура.
- В зависимост от това как предпочитате месото, печете за още около половин час. Проверете готовността му по цвета на сока, който изтича, като го прободете с метално шишче. Ако сокът е: червен (недопечено), розов (средно опечено), прозрачен (добре опечено).
Сос
- Сложете в тенджера говеждия бульон и водата да заврят. Свалете от огъня и прибавете гъбите. Оставете ги за половин час да се накиснат. Отцедете, но запазете бульона.
- Сгорещете зехтина в голям тиган на средна температура. Прибавете лука и изчакайте леко да омекне. Добавете чесъна, горчицата и гъбите и ги задушавайте з 1-2 минути. Прибавете брендито и разбъркайте утайката по дъното на тигана. Добавете брашното; разбъркайте. Варете 1 минута. Прибавете говеждия бульон и кипнете. Намалете топлината и оставете соса да къкри, 10 минути.
Референция: Canadian Diabetes Association