Печен патладжан

By Admin_bg 7 years ago
Home  >  Хранене  >  Рецепти  >  Печен патладжан

Печен патладжан

12 порции

Продукти:

  • 1 средно голям патладжан
  • 30 мл лимонов сок
  • 60 мл екстра-върджин зехтин
  • 75 гр фета сирене, за предпочитане гръцко, натрошено
  • 80 гр червен лук, нарязан на много ситно
  • 1 малка червена камба, нарязана на много ситно
  • 1 малка люта чушка, без семките, смляна
  • 5 гр нарязан пресен босилек
  • 4 гр магданоз, нарязан на ситно
  • 0.5 гр лют червен пипер на вкус
  • щипка сол

Начин на приготвяне:

  1. Сложете решетката от фурната на 15 см от нагревателя; предварително загрейте грила.
  2. Покрийте тавичка за печене с фолио. Поставете патладжана цял върху тавичката. Прободете го на няколко места, за да излиза парата. Печете патладжана 14-18 минути, като го обръщате с помощта на щипци на всеки 5 минути, докато кората му се овъгли, а ножът влиза лесно в плътната част близо до дръжката. Прехвърлете го да изстине върху дъска за рязане.
  3. Срежете патладжана на две, издълбайте вътрешността и я сложете в средно голяма купа; напръскайте с лимонов сок.
  4. Добавете зехтин; разбъркайте с вилица, докато зехтинът се поеме. Патладжанът трябва да остане на парченца.
  5. Добавете и разбъркайте фетата, лука, червената чушка, лютата чушка (ако използвате), босилека, магданоза, лютия пипер и солта. Опитайте на вкус, и ако е необходимо, прибавете захар.
Categories:
  Рецепти, Хранене
this post was shared 0 times
 000
About

 Admin_bg

  (112 articles)