Печен патладжан

12 порции
Продукти:
- 1 средно голям патладжан
- 30 мл лимонов сок
- 60 мл екстра-върджин зехтин
- 75 гр фета сирене, за предпочитане гръцко, натрошено
- 80 гр червен лук, нарязан на много ситно
- 1 малка червена камба, нарязана на много ситно
- 1 малка люта чушка, без семките, смляна
- 5 гр нарязан пресен босилек
- 4 гр магданоз, нарязан на ситно
- 0.5 гр лют червен пипер на вкус
- щипка сол
Начин на приготвяне:
- Сложете решетката от фурната на 15 см от нагревателя; предварително загрейте грила.
- Покрийте тавичка за печене с фолио. Поставете патладжана цял върху тавичката. Прободете го на няколко места, за да излиза парата. Печете патладжана 14-18 минути, като го обръщате с помощта на щипци на всеки 5 минути, докато кората му се овъгли, а ножът влиза лесно в плътната част близо до дръжката. Прехвърлете го да изстине върху дъска за рязане.
- Срежете патладжана на две, издълбайте вътрешността и я сложете в средно голяма купа; напръскайте с лимонов сок.
- Добавете зехтин; разбъркайте с вилица, докато зехтинът се поеме. Патладжанът трябва да остане на парченца.
- Добавете и разбъркайте фетата, лука, червената чушка, лютата чушка (ако използвате), босилека, магданоза, лютия пипер и солта. Опитайте на вкус, и ако е необходимо, прибавете захар.