Печен карфиол с чимичури

4 порции
Продукти:
- 600 гр карфиол на розички, нарязани на парченца от 2.5 см
- 30 мл екстра върджин зехтин
- 2 щипки морска сол
- 30 мл чимичури (виж по-долу)
- 15 мл лимонов сок
Начин на приготвяне:
- Предварително загрейте фурната на 230°C. Напръскайте със спрей за готвене голяма оребрена тава за печене.
- В голяма купа объркайте карфиола със зехтина и солта.
- Разпръснете го върху приготвената тава за печене.
- Запечете карфиола, докато омекне и покафенее отдолу, около 15 минути.
- През това време, смесете в голяма купа чимичурито и лимоновия сок. Добавете запечения карфиол и объркайте. Върнете в тавата и продължете да печете, докато карфиолът се сгорещи, около 5 минути.
ЧИМИЧУРИ
Продукти:
- 60 мл червен винен оцет
- морска сол на вкус
- 1-2 скилидки чесън, счукани
- 1 малка главичка див лук, нарязана на ситно
- 2 гр люспи от червена чушка, (може да се използва 1 зелена люта чушка, нарязана на ситно)
- 4 гр пресен кориандър
- 7 гр пресен магданоз, нарязан на ситно
- 3 гр прясно орегано, нарязано
- 90 мл зехтин
Начин на приготвяне:
- Смесете в купа оцета, солта, чесъна, лука и люспите червена чушка; оставете за 10 минути.
- Добавете подправките и разбъркайте.
- Прибавете зехтина, като разбивате с вилица