Паста с рикота и домати

4 порции
Продукти:
- 280 гр пълнозърнести ротини или фузили
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 3 скилидки чесън, нарязани на филийки
- 200 гр бели печурки, нарязани на филийки
- 400 гр узрели домати, нарязани на кубчета
- 240 гр бейби спанак
- 185 гр нискомаслено сирене рикота
- 15 мл екстра върджин зехтин
- 2 щипки сол
- черен пипер
- 2 гр риган
- 3 гр босилек
- 12 пресни листа босилек
Начин на приготвяне:
- Сложете в голяма тенджера вода да заври. Прибавете пастата; оставете да се вари, докато омекне, 8-10 минути. Изцедете и я прехвърлете в голяма купа.
- През това време, в голям незалепващ тиган загрейте зехтина на средна температура. Прибавете лука и чесъна; задушавайте, като разбърквате често, докато омекнат и покафенеят, около 3 минути.
- Прибавете гъбите, солта и пипера. Разбърквайте, докато гъбите си пуснат водата, 4-6 минути.
- Добавете доматите, спанака, ригана, босилека и натрошена червена чушка (ако използвате). Увеличете температурата на средно висока, разбъркайте веднъж и оставете на огъня, докато спанакът омекне, около 4 минути.
- Леко объркайте пастата със соса; разпределете я в 4 купи. Гарнирайте всяка купа с по 46 гр рикота и 2-3 листа пресен босилек.