ОМЕГА-3

By Admin_bg 7 years ago
Home  >  Хранене  >  Статии  >  ОМЕГА-3

ОМЕГА-3

Човешкото тяло произвежда повечето видове необходими му мазнини от други мастни киселини или суровини. Но това не се отнася за Омега-3 мастните киселини. Това са есенциални мазнини, които тялото не може да произведе, а трябва да си ги набави от храната. Храните с високо съдържание на Омега-3 включват риба, като скумрия, езерна пъстърва, херинга, сардини, сьомга, риба тон, камбала и други морски храни, в това число водорасли и крил, някои растения и масла от ядки и зеленчуци, ленено семе, чесън и листни зеленчуци. Препоръчва се, също така, да се консумират пълнозърнести храни, зехтин, пресни плодове, а консумацията на вино да бъде умерена.

Доказано е, че Омега-3 мазнините спомагат за предотвратяване на сърдечни забоявания
и имат предпазващо действие при рак и други болестни състояния. Тези мазнини спомагат за поддържане на постоянен ритъм на сърцето и предотвратяване на потенциално фатални аритмии. Омега-3 мазнините също така понижават кръвното налягане и сърдечната честота, подобряват функцията на кръвоносните съдове, а в по-високи дози намаляват нивата на триглицеридите и възпалението, свързвано с развитието на атеросклероза.
Омега-3 от риба понякога е наричана морска Омега-3. В западните диети има друга Омега-3, използвана за енергия, която се съдържа в зеленчуковите масла и ядки, лененото семе и лененото масло и листните зеленчуци. Един от най-добрите начини да се предпазим от сърдечни заболявания е да спазваме диета ниска на наситени мазнини и да консумираме храна богата на мононенаситени и полиненаситени мазнини (включително Омега-3 мастни киселини).

Мъже, чието хранене включва много риба и морска храна, са по-малко предразположени към развитие на рак на простата, в сравнение с тези с нисък прием на ЕРА и ДНА. При хора с хипертония, ежедневният прием на рибено масло спомага за понижаване на кръвното налягане.

В няколко малкомащабни проучвания е установено, че рибеното масло допринася за облекчаване на симптомите на ревматоиден артрит (РА), като болки в ставите и сутрешна скованост. Според едно от изследванията, хора с РА, приемащи рибено масло, могат да намалят дозата нестероидни противовъзпалителни медикаменти. Омега-3 мастните киселини, в комбинация с конвенционални терапии, спомагат за облекчаване на ставните болки, свързани с тези състояния.

При хората с диабет често се наблюдават високи нива на триглицериди и ниски нива
на HDL-холестерол. Омега-3 мастните киселини от рибено масло могат да понижат триглицеридите и да повишат нивото на HDL-холестерола.

Доказано е, че при хора с преживян миокарден инфаркт рибеното масло понижава нивата на триглицеридите (мазнините в кръвта) и риска от смърт, миокарден инфаркт, инсулт и сърдечни аритмии. Рибеното масло също спомага за предотвратяване и контрол на атеросклерозата чрез забавяне на образуването на атеросклеротични плаки.

Резултатите от няколко малкомащабни проучвания предполагат, че ЕРА и рибеното масло намаляват симптомите на лупус − автоимунно заболяване, характеризиращо се с умора и болки в ставите.

Омега-3 мастните киселини са особено важни при бременни жени, жени планиращи бременност и кърмещи майки. От третия триместър на бременността до втората година на живота си, развиващото се дете се нуждае от непрекъсната доставка на ДНА, за развитие на мозъка (памет и дейност) и други части на нервната система. Това е много важно за нормалния растеж и развитие. Деца, които не са получавали адекватни количества  Омега-3 мастни киселини от майката по време на бременността, са изложени на риск от увреждания на зрението и нервната система. Симптомите на дефицит от Омега-3 мастни киселини включват умора, слаба памет, суха кожа, проблеми със сърцето, промени в настроението или депресия и нарушено кръвообращение.

Някои от проучванията предполагат, макар и не всички с положителен резултат, че Омега-3 мастните киселини допринасят за повишане нивата на калция в тялото и за подобряване на здравината на костите. Някои проучвания предполагат също, че хора, които не приемат достатъчни количества от някои незаменими мастни киселини, са по-предразположени към загуба на костна маса, в сравнение с хората с нормални нива на тези киселини.

 

Няколко проучвания показват, че хора с депресия, приемащи Омега-3 мастни киселини в допълнение към предписаните им антидепресанти, имат по-голямо подобрение на симптомите, отколкото тези, приемащи само антидепресанти. Други проучвания предполагат, че освен другите ползи, приемът на Омега-3 мастни киселини спомага и
за предотвратяване на следродилна депресия.

В клинично проучване с 30 пациенти с биполярно разстройство, честотата на промени в настроението и пристъпи е била по-ниска при пациентите, приемали в продължение на
4 месеца рибено масло в допълнение към предписаното стандартно лечение на биполярно разстройство.
Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ)

Деца със СДВХ може да имат ниски нива на някои незаменими мастни киселини (в т.ч. ЕРА и ДНА). Клинично проучване, включващо близо 100 момчета е показало, че тези с ниски нива на Омега-3 мастни киселини имат повече проблеми с ученето и поведението (като гневни избухвания и смущения на съня), отколкото момчетата с нормални нива на Омега-3 мастни киселини.

Няколко изследвания показват, че Омега-3 мастните киселини помагат за подобряване поведенческите симптоми. Консумирането на храни, богати на Омега-3 мастни киселини, е походящ терапевтичен подход при хора със СДВХ.
Според други изследвания, намаления прием на Омега-3 мастни киселини  се свързва с повишен риск от влошаване на когнитивната функция или деменция, включително болест на Алцхаймер с напредване на възрастта. Учените считат, че Омега-3 мастната киселина ДНА предпазва от развитие на болест на Алцхаймер и деменция.

Някои изследвания предполагат, че Омега-3 мастните киселини, добавени към медикаментозно лечение, например сулфасалазин, могат да спомогнат за облекчаване на симптомите на болестта на Крон и улцерозен колит.

В клинично проучване с 29 деца с астма, честотата на пристъпи при децата, приемали добавки от рибено масло, обогатено с ЕРА (ейкоза-пентоева киселина) и ДНА (докозахексаенова киселина) в продължение на 10 месеца, е била по-ниска в сравнение с тази при децата, приемали плацебо.

Според отговорите на въпросник, раздаден на повече от 3000 души на възраст над 49 години, при хората, консумирали повече риба, вероятността от дегенерация на макулата − сериозно възрастово-обусловено очно заболяване, което може да прогресира до слепота − е била по-малка, отколкото при тези, консумирали по-малко риба. Аналогично на това, в клинично проучване, сравняващо 350 души с макулна дегенерация с 500 души без това очно заболяване, е установено, че хората със здравословен балансиран хранителен режим, съдържащ Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, както и повече риба, са изложени на по-малък риск от развитие на макулна дегенерация.

Счита се, че консумирането на храни, богати на Омега-3 мастни киселини, намалява риска и от колоректален рак. Например, при ескимосите, които имат склонност към храни с високо съдържание на мазнини, но ядат значителни количества риба, богата на Омега-3 мастни киселини, честотата на разпространение на колоректален рак е ниска. В експериментални и лабораторни изследвания е установено, че Омега-3 мастните киселини предотвратяват влошаване при рак на колона. Предварителни изследвания предполагат, че ежедневният прием на рибено масло може да забави прогресирането на рак на колона при хора в ранен стадий на болестта.

Жени, които дълги години са консумирали храни богати на Омега-3 мастни киселини, са по-малко предразположени към развитие на рак на гърдата.

Циклоспоринът е лекарство, което се прилага при хора с органна трансплантация. Приемането на Омега-3 мастни киселини по време на терапията с циклоспорин може да намали страничните токсични ефекти, свързани с това лечение, като високо кръвно налягане и увреждане на бъбреците.
Спазването на препоръките за хранене, включващи увеличаване на количеството на Омега-3 мастни киселини в диетата и съответно намаляване на съотношението между Омега-6 и Омега-3, може да допринесе за повишаване на ефекта на групата лекарствени средства, понижаващи холестерола, наречени статини.
При експериментални изследвания с животни е установено, че лечението с Омега-3 мастни киселини намалява риска от поява на язви, причинени от нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен и напроксен. Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи дали Омега-3 мастните киселини имат същия ефект и при хора. Предвид широкия кръг ползи, осигурявани от морските Омега-3 мастни киселини, за намаляване на риска от инсулт с най-малко 50%, консумирането на риба или друга морска храна поне два пъти в седмицата е много важно, и особено на мазни риби (с черно месо).
Рибата, растенията и маслата от ядки са основните хранителни източници на Омега-3 мастни киселини. Препоръчват се студеноводни риби като сьомга, скумрия, камбала, сардини, тон и херинга, както и ленено семе, масло от ленено семе, канола (рапица) олио, зърна от соя, олио от соеви зърна, тиквено семе, олио от тиквено семе, тученица, олио от семе на перила, орехи и олио от орехи. Други източници на Омега-3 мастни киселини включват представители на морския свят, като крила и водораслите. Съхранявайте лененото семе, олиото от ленено семе, рибеното масло и маслото от крил в хладилник.
При децата трябва да се избягват риби, която може да са с високо съдържание на живак като акула, риба меч и кралска скумрия.

Categories:
  Статии, Хранене
this post was shared 0 times
 000
About

 Admin_bg

  (112 articles)