Лятна салата с кускус

4 порции
Продукти:
- 2 гр лимонова кора, настъргана ситно
- 130 гр краставица, нарязана на кубчета
- 1 голям домат, нарязан на кубчета
- 30 гр пресни подправки, нарязани (пресен магданоз, кориандър, босилек, копър и/или джоджен)
- 20 гр орехи, нарязани на едро
- 240 гр кускус
- 60 мл зехтин
- 5 гр Дижонска горчица
- 30 мл пресен лимонов сок
Начин на приготвяне:
- Препечени орехи: Загрейте фурната до 175°C. Разстелете орехите на един слой върху хартия за печене. Печете 5-10 минути, като от време на време ги разбърквате, докато леко потъмнеят от външната страна.
- В голяма тенджера налейте около 2 л вода, подсолена с 6 гр сол. Оставете да заври. Прибавете кускуса и го варете докато омекне, 8-10 минути. Изцедете.
- Докато кускусът ври, в малка купа смесете зехтина, горчицата, лимоновия сок и настърганата лимонова кора, 3 гр сол и около 0,5 гр черен пипер
- В голяма купа излейте дресинга върху топлия кускус; разбъркайте хубаво.
- Прибавете краставицата, домата, подправките и орехите; разбъркайте.
- Опитайте на вкус и ако е необходимо добавете сол и/или черен пипер.