Лазаня с тиквички

6 порции
ДОМАТЕН СОС
Продукти:
- 800 гр домати, обелени и нарязани на кубчета
- 1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
- 15 мл зехтин
- 4 скилидки чесън, счукани
- 32 гр доматено пюре
- 3 гр босилек, изсушен
- 2 гр люспи от червена чушка
- 90 гр спанак
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтина в тенджера на средно висока температура. Добавете лука; оставете го да омекне и добие златист цвят, 4-5 минути. Прибавете чесъна; изчакайте го да пусне аромата си, но да не прегори.
- Добавете доматите, солта и чушката; похлупете и оставете на слаб огън 20-30 минути. Отстранете от огъня; добавете босилека и спанака; разбъркайте хубаво.
Продукти:
- 90 гр нискомаслено сирене Моцарела, настъргано
- 340 гр нискомаслено прясно сирене
- 25 g нискомаслено сирене Пармезан, настъргано
- 1 голямо яйце
- 790 гр сурови тиквички „Зукини”, нарязани по дължина на филийки
- 610 гр доматен сос с ниско съдържание на натрий (виж по-долу)
- 1.5 гр босилек, сух
- 2 гр орегано, сухо
- 40 гр лук, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън, счукана
- черен пипер
ЛАЗАНЯ
Начин на приготвяне:
- Предварително загрейте фурната на 190°C.
- В малка купа смесете прясното сирене, пармезана и яйцето.
3.В тавичка за печене с размери 22/33 см наредете продуктите, като започнете с доматения сос, след това 5-6 филийки Зукини, върху тях прясното сирене и на края моцарелата; повторете в същия ред, докато употребите всички продукти.
- Завършете с доматен сос и моцарела. Покрийте с алуминиево фолио и печете 30 минути.
- Махнете фолиото и печете още 10 минути.
- Оставете да отлежи 10 минути преди сервиране.