Киноа с подправки и лимон

2 порции
Продукти:
- 20 гр кедрови ядки, запечени
- 170 гр киноа
- 470 мл вода
- 2 щипки морска сол на вкус
- 30 мл зехтин
- 60 мл пресен лимонов сок
- настъргана кора от 1 лимон
- 50 гр червен пипер
- 1 глава дребен лук, нарязанa на ситно
- 0.5 гр лют червен пипер
- 0.5 гр изсушена мащерка
- 8 гр пресен магданоз, нарязан
Начин на приготвяне:
- Загрейте котлона. Разстелете кедровите ядки в тиган и ги опечете, докато станат златисто кафяви, като от време на време ги разбърквате, 5-10 минути. Оставете настрана.
- Сложете в тенджера вода да заври. Прибавете киноа и сол; намалете температурата. Варете около 15 минути, докато водата се поеме. Дръпнете от огъня; оставете за 5 минути. Махнете капака и разбъркайте с вилица.
- Докато киноата се вари, загрейте в тенджера зехтина на средна температура. Прибавете лука и червения пипер; задушавайте, докато лукът омекне и стане златист, като от време на време разбърквате. Добавете лимоновия сок и кората и разбъркайте; оставете на слаб огън за 1 минута.
- В голяма купа смесете киноа, лимоновата смес, лютия червен пипер, мащерката и магданоза. Преди сервиране добавете сол и черен пипер на вкус.
- Поръсете всяка порция със запечените кедрови ядки.