Как да се отпуснем на работното място за 5 минути

By Admin_bg 7 years ago
Home  >  Релаксация  >  Как да се отпуснем на работното място за 5 минути

Как да се отпуснем на работното място за 5 минути

Много често имаме стресови моменти по време на работа. Можем даже да ги наречем луди дни! Както знаем, когато сме стресирани, е много по-трудно да се фокусираме и да бъдем продуктивни. Ако се чувстваме затрупани от събития и работа, време е за 5-минутна почивка, като използваме 5-те си сетива.

След почивката все още ще имаме много неща за вършене, но ще се чувстваме по-добре и ще сме готови да се справим със списъка от задължения. Нагласяме си часовника на телефона за 5-минутна релаксираща почивка.

  1. Отпускаме се. Намераме правилния начин да седнем удобно на стола си в подходяща позиция. Стъпваме на пода с цели стъпала и поставяме ръцете си върху бюрото.
  2. Дишаме. Не мислим за сложни техники, просто вдишваме дълго и дълбоко и след това бавно издишваме. Повторяме пет пъти.
  3. Събуждаме петте си сетива. Едно по едно, по около 1 минута за всяко. Затваряме очите и да започваме:
  • Обоняние. Концентрираме се върху различните миризми около нас. Можете ли да подушите свежия въздух навън? Има ли някой наблизо използвал парфюм?
  • Слух. Фокусираме се върху звуците в обкръжението ни. Опитваме се да не ги преценяваме; няма лоши и хубави звуци. Те са просто звуци. Опитваме се да разграничим всеки звук, един по един и се фокусираме върху тях.
  • Зрение. Отваряме очи и разглеждаме обстойно формите, текстурите и цветовете на работното си място. Можем ли да видим различни нюанси на цветовете? Има ли липсващ цвят?
  • Осезание. Фокусираме се върху това, какво чувстват ръцете ни върху бюрото. Може ли да усетите температурата и текстурата? Концентрираме се върху натиска на ходилата ни върху пода.
  • Вкус. Ако имаме нещо за ядене, отхапваме една хапка и се опитваме да определим различните аромати. Ако нямаме нищо за ядене, фокусираме се върху специфичния вкус на устата си. Движим езика в устата си и се опитваме да се концентрираме върху различните усещания.

5-минутната почивка приключи. Чувствате ли се по-добре? Ще видите, че сега ще работите по-лесно!

 

Categories:
  Релаксация, Цялостна релаксация
this post was shared 0 times
 000
About

 Admin_bg

  (112 articles)