Салата от зелен фасул с ориз

2 порции
Продукти:
- 60-70 гр дребнозърнест кафяв ориз
- 220 гр пресен зелен фасул, нарязан на различни по големина парченца
- 2 узрели сливи, нарязани на тънко
- 20 гр орехи, нарязани
- 2 твърдо сварени яйца, нарязани на филийки
- 20 мл сусамово олио
- 60 мл пресен сок от лайм
- щипка сол
- прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
- В малка купа разбийте заедно сусамовото олио, сока от лайм, солта и черния пипер. Оставете настрана.
- Ориз: Сложете 120 мл вода да заври в похлупена тенджера. Прибавете ориза и бързо разклатете тенджерата, за да се разпръсне равномерно. Оставете капака открехнат. Варете ≈25 минути, докато оризът набъбне и поеме водата. Изключете котлона, затворете капака плътно и оставете за ≈15 минути. Разбъркайте с вилица и прехвърлете в голяма купа.
- Фасул: Сложете вода да заври в голяма тенджера. Прибавете 18 гр сол и зеления фасул. Варете 3-4 минути или до желаната готовност. Изцедете и веднага го потопете в студена вода.
- Вариант: Вместо зелен фасул, може да използвате пресен грах. Следвайте указанията за приготвяне на фасула, но не добавяйте сол.
- Смесете фасула, сливите, орехите и яйцата с ориза. Добавете дресинга със сусамовото олио и разбъркайте леко.