Гръцка салата със сардини

4 порции
Продукти:
Салата
- 1 скилидка чесън, счукана
- 2 гр сух риган
- 1 гр черен пипер, прясно смлян
- 3 средно големи домата, нарязани на едро
- 1 голяма краставица, нарязана на едро
- 1 консерва нахут, изплакнат или 430 гр сварен предварително
- 50 гр нискомаслено фета сирене, натрошено
- малко червен лук на вкус, нарязан на тънки филийки
- няколко маслини Каламата, нарязани на тънки кръгчета
- 45 мл лимонов сок
- 30 мл екстра-върджин зехтин
Сардини
- 500 гр пресни сардини, почистени, без глави
- 120 мл зехтин
- сокът на 1 лимон
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Сардини: намажете сардините от двете страни със зехтин и ги опечете на скара на средновисока температура за 4-5 минути от всяка страна.
- Салата: В голяма купа смесете лимоновия сок, зехтина, чесъна, ригана и черния пипер; разбивайте, докато се смесят добре. Прибавете доматите, краставицата, нахута, сиренето, лука и маслините; oбъркайте леко.
- Разпределете салатата в 4 чинии, а отгоре сложете опечените сардини.