Дискретни упражнения на работното място

By Admin_bg 7 years ago
Home  >  Активност  >  Дискретни упражнения на работното място

Дискретни упражнения на работното място

Много от нас прекарват дълги дни на бюрото, въпреки отрицателния ефект на обездвижването за  здравето. Не можем ли да направим нещо за това…или можем? Нека не се заблуждаваме; намирането на начин за раздвижване на работното място не е толкова лесно. И наистина, в един открит офис, където колегите минават през цялото време и виждат всичко, наистина трябва пак да помислим, какво можем да правим пред другите! Голямото предимство на посочените упражнения е, че те са дискретни…

 1. Повдигане на прасците на краката: Това е идеален начин за раздвижване на място, например при копирната машина, принтера или микровълновата печка. Просто повдигни петите от пода, т.е. застани на пръсти и след това върни петите на пода. Направи това от 5 до 10 пъти.
 2. Ходене: Не напразно ходенето е включено почти във всички съвети за упражнения по време на работа – то е полезно, лесно изпълнимо и не изглежда необичайно на работното място. Може лесно да включим в обедната почивка една кратка разходка преди или след хранене, която ще ни помогне да се разведрим и е полезна за тялото.
 3. Качване по стълбите: Друг класически начин за раздвижване. Използвай стълбите вместо асансьора не само при качване, но и при слизане. Бъди разумен – да работиш на
  2-рия етаж не е същото, като да работиш на 12-ия етаж. В първия случай можеш да правиш това упражнение няколко пъти на ден; във втория, можеш да се изкачиш по стълбите от 2 до 5 етажа преди да вземеш асансьора и да направиш същото в края на деня. Използвай това упражнение на работно място. Никой няма да обърне внимание, дори и да не носиш папка.
 4. Повдигане на краката: Повдигни единия крак под бюрото до изпънато положение, успоредно на пода. Задръж няколко секунди, след което го свали. Повтори упражнението с другия крак, общо 10-15 пъти.
 5. Протягане: Друго действие, което е полезно и не изглежда не на място по време на работа. За разлика от повечето упражнения за укрепване на сърцето или мускулите, които несъмнено биха изпъкнали в работна среда, протягането няма да впечатли никого. Повечето хора разбират, че протягането е естествена реакция на продължителното седене през деня, което е доста изморително.
 6. Седене на топка за упражнения: В днешно време, човек може да седи на топка за упражнения и да получи одобрителни погледи от колегите. Разбира се, зависи къде работим, но този вид  “стол” е получил известно признание. Топката за упражнения -стол
  помага за изпъване на вътрешните мускули и поддържа изправена стойка.
 7. Стягане на мускулите: Стегни мускулите на корема или бедрата за няколко секунди, след което ги отпусни. Повтори упражнението 10 до 15 пъти. Това е още едно упражнение, което не може да се забележи.
 8. Поддържане на правилна стойка: Стойката не е упражнение, но коригирането на недобрата стойка и поддържане на правилна стойка, т.е седене с изправен гръб, спомага за активното раздвижване на мускулите на гърба.
Categories:
  Активност, Статии
this post was shared 0 times
 000
About

 Admin_bg

  (112 articles)