Супа от червено цвекло

6 порции
Продукти:
- 6 главички червено цвекло, нарязани
- 2 стръка праз (с бели и светло зелени части), нарязани
- 2 стъбла селъри, нарязани
- 2 малки глави жълт лук, нарязан на тънки ивици
- 3 скилидки чесън, начукани
- 5 гр пресен джинджифил, настърган
- 1 гр бял пипер
- 1 л вода
- 2 малки дафинови листа
- 2 стръка прясна мащерка
- 15 мл зехтин
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 175°C. Увийте цвеклото във фолио и го опечете, докато омекне, около час. Охладете, обелете и го нарежете на малки кубчета.
2. Затоплете зехтина в голяма тенджера на средно висока температура. Прибавете, разбърквайки, праза, селърито и лука; изчакайте ги да омекнат, но да не покафеняват, около 13 минути. Добавете чесъна и го запържете, докато си пусне аромата, около 1 минута.
3.Прибавете цвеклото, джинджифила и белия пипер и разбъркайте; оставете на огъня за 7 минути.Добавете водата, дафиновите листа и мащерката. Оставете да заври и намалете температурата.
4.Покрийте съда и варете, докато зеленчуците омекнат, около 25 минути. Дръпнете от огъня и извадете дафиновите листа и стръкчето мащерка. Оставете леко да се охлади.
5.Слагайте супата на части във фудпросесор и пасирайте до гладка маса. Върнете в тенджерата и леко затоплете.