11 съвета за упражнения с диабет тип 2

By Admin_bg 7 years ago
Home  >  Активност  >  11 съвета за упражнения с диабет тип 2

11 съвета за упражнения с диабет тип 2

Ако страдаш от диабет, физическата активност е особено важна за доброто здраве. Следвай тези съвети за здравословна физическа активност:

 1. Избери нещо забавно: Физическата активност не означава непременно посещаване на фитнес залата, има много възможности за избор. Какво ти харесва? Какво звучи забавно? Когато нещата доставят удоволствие, се губи представа за времето и работата, която вършиш. Обичаш компания? Избери групов спорт. Обичаш музиката? Опитай танци. Търсиш усамотеност? Разхождайте се сред природата. Искаш пълно натоварване? Пробвай плуване. Това са само няколко идеи. Всичко, което кара сърцето ти да бие по-бързо си струва.
 2. Получи одобрението на лекаря: Кажи на твоя лекар, какво би
  искал да правиш. Той може да потвърди, че сте в добра форма за това,
  а в противен случай да ви предложи някои мерки за подготовка. Твоят лекар също може да те посъветва, дали избраната физическа активност ще повлияе на храненето ти, употребата на инсулин или противодиабетни средства. Той
  ще те информира за възможните рискове, свързани с диабета, напр. разраняване и фрактура при намалена чувствителност на краката, ако избереш бягане на дълги разстояния.
 3. Проверявай нивата на кръвната захар: При физическа активност е необходимо внимателно проследяване на нивата на кръвната захар. Ако физическото натоварване трае повече от един час, периодично проверявай нивото на кръвната захар по време на тренировката. Проверявай нивото на кръвната захар след всяко натоварване, за да можете да го коригираш при необходимост. Понякога лекарят може да те посъветва да се проверява и преди тренировката.
 4. Дръжте подръка лека закуска: В случай, че нивото на кръвната захар се понижи, е добре да имаш подръка лека храна със съдържание на въглехидрати, като плод или плодово питие.
 5. Не бързайте: Ако сега започваш да спортуваш, не се претоварвай; започни с 10-минутни упражнения. След като вече си привикнал, можеш постепенно да увеличаваш времето за упражнения, докато стигнеш до 30 минути на ден.
 6. Концентрирай се върху силата: Опитай се да правиш някои силови упражнения най-малко два пъти седмично, тъй като това подобрява контрола на  кръвната захар. Независимо дали избираш да правиш упражнения без уреди, като лицеви опори, изтласкване на тялото и клекове, или вдигане на тежести и опъване на ластици, ако чувстваш парене или болка в мускулите, това означава, че те са раздвижени.
 7. Упражнявай се редовно: превръщането на упражненията в част от ежедневието предотвратява понижаването на нивото на кръвната захар, известно също като хипогликемия.
 8. Подгответе се: ако си диабетик, трябва да си подготвен преди физическо натоварване. Освен за компания, добре е с теб да има някой, които знае какво трябва да направи, ако нивото на кръвната захар стане много ниско. Ако спортуваш сам, е добре да носиш със себе си медицинска идентификационна гривна или карта, показваща, че си диабетик, в случай на инцидент.
 9. Полагай особени грижи за краката си: Увреждането на периферните нерви е потенциален проблем при диабет, затова е важно да носиш качествени обувки, подходящи за съответния спорт. Например, не предприемай планинско изкачване обут с маратонки или джогинг с обувки за яхта. Краката ти се нуждаят от съответна защита при всеки един спорт, и ако тя липсва, рискът от нараняване се увеличава. Поддържай краката си чисти и ги проверявайте ежедневно, като информирате вашия лекар за всички проблеми.
 10. Вода: Носи със себе си бутилка с вода, за всеки случай.
 11. Не пренебрегвайте болката: При физическо натоварване за известен период
  от време е нормално да имаш мускулна треска, особено в по-напреднала възраст. Ако обаче мускулната треска прерасне в болка, спри. Болката е начинът на нашето тяло да ни подскаже, че нещо не е наред. Пренебрегването на този сигнал
  и продължаване на натоварването крие риск от сериозно влошаване на иначе тривиална травма. Поддържайте бавно и постоянно темпо, за да избегнете нараняване.
Categories:
  Активност, Статии
this post was shared 0 times
 000
About

 Admin_bg

  (112 articles)